Vieraskynä: Tarja Röytiö / Aditro
Olen kuluneen vuoden aikana johtanut yrityksessämme uuden markkinoinnin automaatiojärjestelmän käyttöönottoa, minkä rinnalla otin varsin luonnollisen askeleen johdonmukaisen sisältömarkkinoinnin tekemiseen. Nämä projektit ovat aloittaneet laajan ja pitkäkestoisen muutosprosessin yrityksen sisällä, minkä itse näen jatkuvan vielä vuosien päähän. Tähän prosessiin kuuluu merkittävän suuren askeleen ottaminen lähemmäksi asiakasta, mikä toteutuakseen muuttaa väistämättä myös organisaation sisäisiä ajatus- ja toimintamalleja useissa eri toiminnoissa.
Muutoksen läpiajaminen vaatii sitoutumista. Olenkin tässä vuoden mittaan kokeillut erilaisia keinoja, joilla yrityksen johdon sekä kaukaisimmankin peränurkan Peran voisi saada hymyssä suin hyppäämään mukaan digimuutosjunaan. Tässä työn touhussa esille on noussut onnistumiselle tärkeitä näkökulmia, joista viisi kokosin tähän käytännön vinkeiksi:
1. Tee sisältömarkkinoinnista bisnescase ja hae sille johdon tuki
Sisältömarkkinoinnin keinoin voidaan vuorovaikutus asiakkaan kanssa aloittaa jo aikaisessa vaiheessa ostoprosessia. Kun arviolta 80% ostoprosessista tapahtuu nykyään asiakkaan omatoimisena surffailuna ja tiedonhakuna netissä, ei yhdelläkään yrityksellä pitäisi olla varaa jättää asiakasta kilpailijoiden tuottaman sisällön ja väitteiden varaan. 80% ostoprosessista ei ole ”nice to have” vaan elinehto.
Markkinoinnin suurimpia helmasyntejä on ollut kykenemättömyys osoittaa oman tekemisen vaikutusta liiketoimintaan. Oikeita sisältömarkkinoinnin kanavia sekä työkaluja käyttämällä on helppo johtaa ja seurata asiakkaan ostopolkua aina ensikontaktista ostohetkeen, asiakkuuden hoitoa unohtamatta. Mikä voisi olla asiakassuhdetta ja -tuntemusta tärkeämpää yrityksen liiketoiminnalle?
2. Osoita sisältömarkkinoinnin hyödyt työntekijöiden arjessa
Yrityksen ammattitaito ja arvokkain sisältö elää sen työntekijöissä läpi organisaation. Jos heitä ei saada mukaan jakamaan osaamistaan, jää yrityksen tuottama sisältö pinnalliseksi jargoniksi mikä ei hyödytä ketään. Pahimmillaan tällainen sisältö voi syödä yrityksen uskottavuutta varsin ikävällä tavalla.
Sisältömarkkinoinnin yhdeksi tavoitteeksi kannattaa nostaa omien työntekijöiden arjen helpottaminen ja asiantuntijuusprofiilin kasvattaminen. Kun työntekijää autetaan jakamaan ainutlaatuista osaamistaan julkiseen sisältöön, herättää se työntekijänkin ymmärtämään omaa erityisosaamistaan paremmin.
Kannattaa kiertää talon sisällä eri osastojen ja tiimien luona kyselemässä kasvotusten ideoita sisältöihin. Silloin voi hyvinkin löytyä sellaisia aiheita, jotka vastaavat niin asiakkaan kuin työntekijöidenkin tarpeisiin. Asiakaspalvelu voi laajan kokemuksensa takia osoittautua tässä kultakaivokseksi, kun asiakkaiden kysymyksiin pystytään terävillä sisällöillä vastaamaan jo ennen kuin he keksivät edes kysyä asiaa. Parhaimmillaan julkaistu sisältö voi säästää omien työntekijöiden aikaa ja hermoja.
3. Esimerkin valtava voima
Uuteen lähteminen on aina pelottavaa. Jos haluat aktivoida yrityksen työntekijöitä ideoimaan ja kirjoittamaan sisältöjä tai jakamaan yrityksen sisältöjä omissa sosiaalisen median kanavissaan, saattaa epämukavuuskerroin olla aluksi ylikierroksilla. Sen takia on äärimmäisen kriittistä etsiä organisaation sisältä sopivat avainhenkilöt. He ovat niitä ihmisiä, joiden esimerkkiä muut työntekijät seuraavat.
Avainhenkilöille kannattaa tehdä osallistuminen niin helpoksi kuin mahdollista. Anna heille valmiita sisältöjä käytettäväksi, järjestä koulutuksia ja kädestä pitäen auta askel kerrallaan eteenpäin. Kun muu organisaatio näkee avainhenkilöiden selviävän koettelemuksesta ja (toivon mukaan myös) saavan paljon positiivista palautetta, haluavat pian muutkin siitä osansa. Vain käytännön esimerkit riittävät vakuuttamaan.
4. Innostu, kannusta ja jaa
Positiivista innostusta voi saa aikaan vain itse innostumalla. Jos et itse kerro muille olevasi innoissasi ja kiinnostunut asiasta, et voi mitenkään odottaa sitä muilta. Innostuksesta voi syntyä positiivinen kierre ja onnistunut muutos vaatii alkuvaiheessa tällaisen kierteen.
Innostumista ylläpitää onnistuminen. Markkinoinnin tulee varmistaa, että hyvistä kokemuksista tehdään onnistumisia. Ne pitää sanoa ääneen niin tekijöilleen ja kuin muillekin. Toimi positiivisuuden agenttina organisaatiossasi ja kerro hyviä uutisia eteenpäin.
Muista, että pakottaminen ja painostaminen tappavat innostuksen. Luo innostusta mieluummin jakamalla ymmärrystä siitä, miten tärkeästä ja positiivisesta asiasta on kyse.
5. Keskity olennaiseen
Organisaation opastaminen ja sitouttaminen sisältömarkkinointiin tapahtuu yksi ihminen kerrallaan. Myös jokainen ihminen sitoutuu toimintatapoihin yksi teko kerrallaan. Vaikka vuoden päästä haluaisit toiminnan olevan jo aivan uudella tasolla, tulevat askeleet tavoitteeseen ottaa päivä ja keskustelu kerrallaan. Älä odota pikavoittoja.
Kaiken tekemisen keskellä muista pitää huolta siitä, että kaikki yrityksesi ottamat askeleet ja keskustelut ohjautuvat samaan suuntaan kohti yhteisesti asetettua tavoitetta. Tavoitetta pitää toistaa muillekin niin paljon, että siitä tulee kaikille itsestäänselvyys. Vasta silloin sen merkitys ja rooli yrityksen toiminnassa on sisäistetty. Ja vasta silloin se varsinainen tavoitteeseen eteneminen todella alkaa.
Onnea ja iloa muutoksiin!
Blogin kirjoittaja Tarja Röytiö toimii Aditrolla markkinointipäällikkönä. Twitter: @TarjaRoytio.
Artikkeli Sisältömarkkinoinnista koko yrityksen asia – vinkit muutokseen julkaistiin ensimmäisen kerran Differo Oy.