Uskon, että teette yrityksessänne sisältömarkkinointia. Tutkimusten mukaan ainakin yhä useampi yritys tekee sitä ja aikoo satsata siihen. Mutta mihin oikeastaan satsaukset kohdistuvat? Sisältöjen tuotantoon? Se ei vielä ole sisältömarkkinointia. Koetan tässä bloggauksessa omiin kokemuksiini rinnastaen tuoda esiin sitä, mitä sisältömarkkinointi oikein on ja mitä se ei ole.
Sisältömarkkinointi on:
1. Arvoa asiakkaalle. Sisällöt eivät puhuttele, jos niitä ei ole nidottu yhteen asiakkaillenne tuottamaan arvoon. Tätä ei pelkästään viestintä, markkinointi tai parastaan kumppanitoimisto pysty linjaamaan ilman tietoa asiakasrajapinnan tiedon tarpeista eri ostoprosessien ja asiakkuuden vaiheista.
2. Palvelukokemus ja tiedontason syventämistä. Asiakas haluaa oppia ja ymmärtää ehkä business-alueesta josta on ensimmäistä kertaa urallaan tekemässä ostopäätöstä. Luo tähän mahdollisuus. Opasta, auta relevanteille ja johdattavilla sisällöillä. Älä vain kerro, esittele tai tyrkytä – se on asiakkaan aliarvioimista ja spämmäystä.
3. Logiikkaa, päättelyä ja asiakkaan rinnalla kulkemista. Johdata kävijää tiedon tasolla eteenpäin. Ostoprosessissa jopa 80 % tehdään verkossa – siinä on monta tasoa ja vaihetta. Ole systemaattinen. Miten puhuisit osaamisestanne henkilölle, joka ei siitä tiedä mitään, entä miten puhuisit potentiaalisimmalle asiakkaallenne, joka on expertti aihealueella jo valmiiksi?
4. Tuloshakuista markkinointia. Mieti, mikä yhteys sisältömarkkinoinnilla on liiketoiminnan tuloksiin. Pelkkä kävijämäärä tai somejaot eivät millään yrityksellä riitä sisältömarkkinoinnin mittareiksi.
Sisältömarkkinointia ei mielestäni ole:
1. Blogi, videotuotanto, artikkelit. Sisältöä nämä toki ovat, mutta eivät yksinään sisältömarkkinointia. Usealla sivustolla blogisisältö loppuu siihen, että ohjataan seuraavaan tuoreimpaan bloggaukseen vaikkei se millään tavalla kuuluisi juuri luettuun aihealueeseen. Tai artikkeli kehottaa ottamaan yleisesti yhteyttä yritykseen ilman, että kerrotaan tai johdatetaan artikkelin teemaan kuuluviin palvelu- tai tuotekuvauksiin. Toisin sanoen, tiedon tasoon kuuluvat jatkumot puuttuvat.
2. Liiketoiminnan fokuksesta irralliset kampanjat. Sisältöä voidaan tehdä verkkoon vaikka miten paljon, mutta älykästä ja tuottavaa siitä tekee se, että sisällöt on sidottu tavoitekohderyhmien tiedon tasoon joko ennen asiakkuutta, ostoikkunavaiheeseen tai asiakkuuden aikaan.
3. Pelkän markkinointiosaston tai –toimiston työtä. Testaa, tietääkö muu organisaatio työstänne, tekemisestänne ja suunnitelmistanne. Ovatko he mukana, näkyykö liiketoiminnan suunta ja fokus sisältömarkkinointinne linjassa?
Oletko samaa mieltä edellä kuvattujen teemojen kanssa? Keskustellaan lisää Twitterissä: @Tannikat.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin myös Zef:n blogissa.

Tuloksellisen sisältömarkkinoinnin varmistaa sisältöstrategia, tuo markkinoinnin leka, jolla määrätietoisesti nivotaan liiketoiminnan tavoitteet markkinoinnin tavoitteiksi.
Tuoreessa oppaassamme kerromme 10 hyvää syytä investoida sisältöstrategian kehittämiseen. Saat myös vinkkejä muutoksen johtamiseen, jota strategiavetoiseen ajatteluun siirtyminen vaatii. Lataa opas tästä!
Artikkeli Sisältömarkkinoinnissa ei ole(kaan) kyse sisällöistä julkaistiin ensimmäisen kerran Differo Oy.